קהילת השיקום בהרדוף
הקהילה הוקמה עבור צעירים שחוו משבר נפשי, מתוך שאיפה לתת מענה למספר גדל והולך של צעירים המתמודדים עם משברים וקשיים נפשיים. כיום, מונה הקהילה כ- 60 חברים בגילאי 18-38. החברים אשר מגיעים לקהילת חירם חווים התמודדויות ומשברים נפשיים הכוללים בין היתר הפרעות פסיכיאטריות כסכיזופרניה, הפרעה סכיזואפקטיבית, הפרעה בי-פולרית, חרדות, דיכאון, פוסט טראומה מורכבת והפרעות אישיות. בתהליך השיקום האדם מקבל כלים לעצמאות ולהתמודדות מיטיבה יותר.
כוח הריפוי של הקהילה
• פרקטיקה שיקומית
חיי קהילה בה משולבים כל תחומי החיים: מגורים, תעסוקה, חברה, פנאי, ואומנות. המערך השיקומי מלווה במעטפת טיפולית פרטנית, קבוצתית, פסיכיאטרית.
• שיקום ברוח האנתרופוסופיה
חירם הוקמה מתוך תפיסה אנתרופוסופית הרואה באדם ישות שלמה, ועל כן דוגלת בשיקום משולב של הגוף, הנפש והרוח. אנו מאמינים שסבלו ומחלתו של אדם מהווים פתח להשתנות, צמיחה ובניה של חיים חדשים שיש בהם תקווה.
• סביבה כפרית טובלת בירוק
מיקום הקהילה, הרחק מהעיר הסואנת, מאפשר לנו להציע תהליך שיקומי, במקום שקט ומוגן, בסביבה כפרית קרובה לטבע, הרחוק ממתחי החיים ומחוויות הבדידות העירוניות.
• כוחה של קהילה
הקהילה מאפשרת לכל אדם למצוא שותפים למסע חייו, מקלה על הבדידות, הבושה וההסתרה. החברויות הנרקמות בין חברי הקהילה מסייעות בהתמודדות עם הקושי. התהליך השיקומי מסייע במציאת הכוחות תוך התבוננות של האדם בעצמו ובסביבתו.
תהליך השיקום בחירם ארוך טווח ואורכו כשנתיים וחצי. שילוב תחומי החיים במקום אחד מאפשרים לאדם לפגוש את האתגרים בעולם בצורה מותאמת וקשובה יותר.
תהליך השיקום
השיח השיקומי בהוסטל ’חירם’ מבוסס על יצירת קשר מטיב הכולל בתוכו שיתוף ואמון. התהליך מתמקד בהכרה בקשיים לצד חיזוק הכוחות והתבוננות באדם על כל חלקיו.
השהות בחירם כוללת 2 בתים, הבית הראשון מתמקד בתהליך עומק פנימי במטרה לסייע לאדם להכיר את עצמו ואת האתגרים שעומדים לפניו.
בבית זה ישנה חלוקה בין צעירים לבוגרים.
הבית השני מתמקד ביצירת קשר עם גורמים מחוץ לקהילה וביסוס שלב העצמאות על מנת להקל במעבר למסגרות המשך.
חיי היום יום
סדר היום של המשתקמים
• 7:10 – השכמה
• 8:00-13:00 – עבודה בסדנאות העבודה בחירם
(במידה ועובדים בסדנת השדה, תחילת העבודה בשעה 07:00 וההשכמה בהתאם)
• 13:15-14:00 – ארוחת צהריים משותפת
• 14:00-16:00 – מנוחת צהריים/ טיפולים פרטניים
• 16:00-18:30 – שיחות קהילה, קבוצות , חוגים ותורנויות
• 19:15-20:00 – ארוחת ערב משותפת
• 20:00-22:00 – פעילות חופשית
פעילות סופי שבוע
החברים מוזמנים להישאר בקהילה למהלך סוף השבוע או יכולים לבחור בכל פעילות אחרת מחוץ לקהילה. צוות במתכונת שבת מלווה את החברים במהלכו. עריכת ארוחת שבת חגיגית, פעילות חופשית הכוללת טיולי הליכה באזור, שיחה, נגינה ומשחק.
חגים ומועדים
החגים והמועדים מצוינים בקהילה ונחגגים בצוותא. לקראת כל חג מוקם צוות הכולל חברים ואנשי צוות, המתכננים את האופן בו תחגוג הקהילה את החג. בימי החג יכולים החברים לבחור להישאר בקהילה או בכל פעילות אחרת מחוץ לקהילה
טיולים
פעמיים בשנה יוצאת הקהילה לטיולים בני שלושה עד ארבעה ימים באזורים שונים בארץ. טיולים אלה חשובים לבניית המרקם החברתי בין החברים. ההזדמנות להיות במרחב שונה, מחוץ לאזור הנוחות, מאפשרת אינטראקציות שונות, בהן מגלים החברים ממדים חדשים בעצמם וביחסיהם עם החברים האחרים בקהילה.
פעילות פנאי, שיחות וחוגים
חלקו השני של היום הכולל פעילות פנאי, שיחות קבוצתיות צוותים ומערך חוגים כהשלמה ליום העבודה, במטרה ליצור רצף פעילות יומי. מערך החוגים משתנה משנה לשנה וכולל מגוון אומנויות ופעילויות גוף, כגון: יוגה, ציור, תנועה, דרמה, מוזיקה ועוד. בנוסף, במהלך השבוע מתקיימות שיחות קבוצתיות, אשר השתתפות בהן היא חובה, לצד קבוצות קטנות הנפגשות אחת לשבוע לשיחה אינטימית, אודות הנושאים שמעסיקים את החברים כחלק מהתהליך השיקומי אותו החברים עוברים בקהילה.
מגורים
המגורים בסביבה אסתטית ומטופחת כוללים חדרים נעימים בצריפי עץ או בדירות סטודיו. כל החדרים מרוהטים ומאובזרים. בהוסטל ישנם חדרים זוגיים וחדרים בודדים, כאשר בתחילת התהליך גרים לצד שותף.ה ובהמשך התהליך עוברים לחדר לבד.
הצוות
הצוות השיקומי מבוסס על אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. המפגש השיקומי בין אנשי הצוות לחברי הקהילה הוא מפגש בגובה העיניים. אנו מאמינים בגישת ההחלמה . גישה המכבדת את עצמאותו של כל אדם ומתייחסת לאדם ולא רק למחלה תוך שיתופו בתהליך השיקום וקבלת ההחלטות. הצוות מורכב מאנשי טיפול ושיקום כגון עובדים סוציאלים, מדריכים, פסיכיאטר ואם בית.
עבודת הצוות, מושתתת על פתיחות, מחויבות וחברות עמוקה. המפגש הקרוב והיום-יומי עם קושי נפשי מעורר את הצוות להתבוננות על חייהם ומכוון אותם להתמודדות עם החלקים בעצמם ובחייהם המבקשים שינוי. מחברי הצוות נדרשת יכולת לרפלקציה, יכולת להכיר בחולשות ונכונות לעבור תהליכי השתנות דומים לאלה שעוברים החברים.
תהליך הקליטה בשלושה שלבים:
1. פנייה טלפונית ומילוי טופס פנייה ראשוני
2. השתתפות ביום פתוח, הכולל הסבר על הקהילה, סיור ושיחת אישית
3. שבוע התנסות בן חמישה ימים, המאפשר לחוות את חיי הקהילה, העבודה והפנאי. במהלך שבוע ההתנסות מתקיים אינטייק עם שניים מאנשי הטיפול בקהילה
בסיום שבוע ההתנסות מתקבלת החלטה הדדית לגבי ההצטרפות לקהילה. משך תהליך הקליטה אורך לעיתים מספר חודשים.